KONCERT KETHA / MIENSO / THARANTULA / MR TNT

koncert ketha/mienso/tharantula/mr.tnt

Fundacja „INWENCJA”, zgodnie z naszym hasłem przewodnim, chętnie wspiera wszystkie dobre, ciekawe inicjatywy – również muzyczne – w naszym regionie. Serdecznie zapraszamy na koncert, który wspieramy akcją promocyjną.

ARTYŚCI ZWIĄZANI Z PODKARPACKĄ SCENĄ MUZYCZNĄ:

KETHA to ścieżka dźwiękowa do rozpadającego się na naszych oczach świata. To brawurowa próba okiełznania szalejącej entropii i zilustrowania, przy pomocy ciężkich jak śląskie powietrze gitar, chaosu codziennych spraw. Zespół zadebiutował w 2008 roku albumem „III-ia”, który ukazał się w Polsce (0v0 Art Productions) i Stanach Zjednoczonych (Debello Recordings). Rok później, po dołączeniu do składu Rafała „Rasty” Piotrowskiego, muzycy ruszyli w europejską trasę u boku Minsk (Relapse Recordings). „2nd Sight” to tytuł drugiej płyty Ketha, która ukazała się początkiem 2012 roku w barwach Instant Classic. Jesienią 2014 roku ukaże się nowe wydawnictwo zespołu.

MIENSO – rockowa załoga z  Rzeszowa. Na mapie aktywnych zespołów Podkarpacia od roku 2004. Laureat  nagród na przeglądzie Rockowa Noc w 2009, na festiwalu GoRock w Stalowej  Woli w 2007 r. czy w przeglądzie zespołów muzycznych Scena w Rzeszowie w  2007 r. Czterech facetów grających ciężkiego rocka i kobieta z  zadziornym wokalem, to właśnie esencja MIENSA. Zespół ma w swoim dorobku dwie EP-ki: „Mystyfikacja” oraz „Remistyfikacja”. W planach nagranie kolejnej, z zupełnie nowym materiałem.

THARANTULA – zespół odbył pierwszą próbę w kwietniu 2010 roku w składzie: Janusz Gajewski – perkusja, Wojciech Trześniowski – bass (obaj ex m.in. 1984, Wańka Wstańka), Sebastian Bełz – gitara i Krystian Mielnikiewicz – wokal. Roczne granie prób, ogrywanie materiału, zaowocowało dołączeniem do składu drugiego gitarzysty – Mateusza Trześniowskiego i nagranym w lipcu 2011 roku demo pt. „Sieć”. Po zagraniu kilku koncertów końcem 2012 roku, przez zagraniczne wyjazdy Krystiana i Mateusza, doszło do kolejnej zmiany składu i obecnie funkcję wokalisty i drugiego gitarzysty pełni Jaromir Bielski.

MR. TNT – powstał w lutym 2011 roku. Po sześciu miesiącach tworzenia materiału zespół zagrał swój debiutancki koncert na festiwalu rockowym w Cieszanowie (RockFestival Cieszanów), jeszcze jako BackFire. Nazwa uległa zmianie gdyż, jak stwierdziliśmy, wybuch i energia, które z nas emanują, odzwierciedlają ducha zespołu. Skład pięcioosobowy, ale w twórczości biorą udział również osoby niezwiązane na stałe z zespołem. Grupa łączy różne style muzyczne z tradycyjnym brzmieniem hard rocka. W repertuarze zespołu można usłyszeć ostre gitarowe partie połączone z rapem, bluesem, a nawet elementy cięższych brzmień.