Plenery, wystawy i warsztaty artystyczne, to jeden z głównych i bardzo przyjemnych obszarów  działalności naszej Fundacji.

Staramy się wspierać ciekawe wydarzenia organizowane na terenie naszego województwa czy też ogólnopolskie i międzynarodowe imprezy, w których biorą udział artyści z naszego regionu.

Współpracujemy z lokalnymi twórcami, aktywnie uczestnicząc w przygotowaniach do takich wydarzeń.

Zachęcamy do zgłaszania ciekawych inicjatyw, które zawsze chętnie wspieramy!

I Międzynarodowe Sympozjum Artystyczne „TRADYCJA A NOWOCZESNOŚĆ - W poszukiwaniu autorytetu”

Fundacja Rozwoju społeczno-Gospodarczego „INWENCJA” miała zaszczyt uczestniczyć w niecodziennym wydarzeniu jakim było:

I Międzynarodowe Sympozjum Artystyczne Akademii i kierunków artystycznych szkół wyższych

z cyklu: „Tradycja a nowoczesność”

pod hasłem „W poszukiwaniu autorytetu”

Celem sympozjum, zorganizowanych wystaw i dyskusji teoretyków sztuki była konfrontacja różnych środowisk akademickich i porównanie ich systemów dydaktycznych oraz analiza efektów kształcenia artystycznego w zakresie plastyki.

Jednym z elementów tego projektu była międzynarodowa wystawa grafiki polskich i amerykańskich studentów oraz prowadzących ich pedagogów ze szkół artystycznych z Polski – WYDZIAŁ SZTUKI UR oraz USA – KEAN UNIVERSITY- NJ & SCHOOL OF VISUAL ARTS – NYC.

Zaprezentowane w kalendarzu grafiki powstały w czasie trwania sympozjum i były prezentowane podczas wystawy pt. „KOMU POTRZEBNY JEST JESZCZE MISTRZ?…” w Rzeszowie, Krakowie, Nowym Jorku i New Jersey.

Dziękujemy autorom prac oraz organizatorom sympozjum za ich udostępnienie.

Mamy nadzieję, że takich inicjatyw będzie w naszym regionie coraz więcej, a nasza Fundacja jak zawsze chętnie będzie je wspierała.

DO POBRANIA KATALOG- FOLDER KPJM_0

II MIĘDZYNARODOWE WARSZTATY ARTYSTYCZNE  – „ZNAKI POGRANICZA” – WŁODAWA 2009

Magia miejsca – „miasta trzech kultur”, pięknej Włodawy, cudowny klimat tworzony przez artystów – malarzy, rzeźbiarzy i grafików, zaaowocowały niezwykłym, wyjątkowo twórczym czasem.

Folder

W dniach od 4 do 14 sierpnia 2009 Włodawa zamieniła się w miasto sztuki. Wspaniała (międzynarodowa) atmosfera pracy, dyskusje, wymiana doświadczeń towarzyszyły uczestnikom pzez cały okres trwania II MIEDZYNARODOWYCH WARSZTATÓW ARTYSTYCZNYCH – „ZNAKI POGRANICZA” – WŁODAWA 2009 i przeniosły się na całe miasto.

Udział w autoprezentacjach artystów, happeningach malarskich zorganizowanych dla dzieci, a przede wszystkim możliwość obserwowania twórców w trakcie ich codziennej pracy były niecodzienną okazją do integracji mieszkańców z twórcami.

W przeciągu dwóch tygodni powstały dzieła, które oddają ducha tego miejsca, urok nadbużańskich krajobrazów.

UCZESTNICY II MIĘDZYNARODOWY WARSZTATY ARTYSTYCZNE  – „ZNAKI POGRANICZA” – WŁODAWA 2009

Stanisław Baj
Igor Yanowich
Fiodor Yastreb
Aleksandr Zabauchyk

Zapisem tego niezwykłego wydarzenia jest katalog prac, którego wydawcą była Fundacja „INWENCJA”. Zachęcamy do obejrzenia prac.

„Znaki pogranicza” w internecie:

Strona Urzędu Miejskiego we Włodawie

Informacyjna Agencja Samorządowa