WSCHÓD KULTURY 2017

Festiwal Wschód Kultury Europejski Stadion Kultury na stałe wpisał się do kalendarza najważniejszych imprez artystycznych w Polsce. W tym roku mieliśmy przyjemność zorganizować w ramach festiwalu koncert niezwykle wyjątkowych i zasłużonych postaci polskiej sceny muzycznej. Na jednej scenie pojawili się klarnecista Wacław Zimpel, wraz  z zespołem SHOFAR, którego skład tworzą: Raphael Rogiński, Mikołaj Trzaska i Macio Moretti. Artyści pomiędzy odbieraniem Paszportów Polityki, a występami na takich festiwalach jak Open’er, OFF Festival, TAURON Nowa Muzyka, Sacrum Profanum, czy Unsound – pojawili się na scenie Klubu Festiwalowego 22 czerwca 2017r. Od pierwszego dźwięku rzeszowskie bulwary – wraz z liczną publicznością – przeniosły się w podróż po świecie muzycznym południowych Indii, Japonii, Bliskiego Wschodu, północnej Afryki, czy tradycyjnych pieśni chasydzkich wschodniej Galicji XVIII i XIX w. To niezwykłe i magiczne doświadczenie spotkało się z ogromnym aplauzem i entuzjazmem widzów. Przy tej okazji kuratele nad wydarzeniem objął pochodzący z Rzeszowa manager kultury, Maciej Staszewski.

Wacław Zimpel jest polskim klarnecistą i kompozytorem, docenianym zarówno na rodzimej, jak i światowej scenie improwizatorów. Od początku kariery towarzyszą mu pozytywne recenzje w polskich i zagranicznych mediach oraz prestiżowe wyróżnienia. W swoich poszukiwaniach nie boi się wyzwań i nieustannie stawia sobie nowe. Świadczą o tym jego liczne i różnorodne, międzynarodowe projekty sięgające m.in. do muzycznych tradycji Indii, Japonii czy Maroko. Laureat Artystycznej Nagrody Miasta Poznania oraz Paszportu Polityki za rok 2016.

Zespół SHOFAR to trio składające się z trzech filarów polskiej sceny muzyki improwizowanej: Mikołaja Trzaski, wybitnego saksofonisty i klarnecisty, Raphaela Rogińskiego, gitarzysty i kompozytora oraz Macio Morettiego, perkusisty, znanego m.in. z działalności Mitch&Mitch. Grupa powstała z inicjatywy Raphaela Rogińskiego w maju 2006 roku. Ideą projektu jest odnalezienie wspólnego mianownika w tradycyjnej muzyce chasydzkiej i współczesnym kreatywnym jazzie, a także kontynuowanie tradycji muzyki żydowskiej, która dla członków zespołu jest wciąż żywa. Zespół wykonuje najczęściej tzw. „niguny”, magiczne pieśni religijne oraz „frejlaksy”, czyli utwory bardziej taneczne, wywodzące się z liturgii żydowskiej. Głównym impulsem do zajęcia się akurat tą tradycją było odnalezienie przez Raphaela Rogińskiego zbioru pieśni chasydzkich autorstwa Mojsieja Bieregowskiego, żyjącego 1892-1961 – muzykologa, który od lat 20 ubiegłego stulecia, badał muzykę żydowską z terenów Ukrainy, Polski i Mołdawii.

W trakcie Europejskiego Stadionu Kultury odbyło się blisko 40 różnorodnych wydarzeń, w tym koncerty, wystawy, spektakle, pokazy filmowe, warsztaty, spotkania autorskie i wiele więcej. Miasto odwiedziło 350 artystów z 9 krajów.

strona festiwalowa: http://stadionkultury.pl/, http://wschodkultury.eu/

Wschód Kultury

PHOTO: Grzegorz Bukała / PrzestrzenOtwarta.pl

KONCERT KETHA / MIENSO / THARANTULA / MR TNT

Fundacja „Inwencja”, zgodnie z naszym hasłem przewodnim chętnie wspiera wszystkie dobre, ciekawe inicjatywy również muzyczne w naszym regionie. Serdecznie zapraszamy na koncert, który wspieramy akcją promocyjną.

rzeszow_plakat_0

ARTYŚCI ZWIĄZANI Z PODKARPACKĄ SCENĄ MUZYCZNA:

KETHA to ścieżka dźwiękowa do rozpadającego się na naszych oczach świata. To brawurowa próba okiełznania szalejącej entropii i zilustrowania przy pomocy ciężkich jak śląskie powietrze gitar chaosu codziennych spraw. Zespół zadebiutował w 2008 roku albumem „III-ia”, który ukazał się w Polsce (0v0 Art Productions) i Stanach Zjednoczonych (Debello Recordings). Rok później, po dołączeniu do składu Rafała „Rasty” Piotrowskiego, muzycy ruszyli w europejską trasę u boku Minsk (Relapse Recordings). „2nd Sight” to tytuł drugiej płyty Ketha, która ukazała się początkiem 2012 roku w barwach Instant Classic. Jesienią 2014 roku ukaże się nowe wydawnictwo zespołu.

MIENSO - rockowa załoga z  Rzeszowa. Na mapie aktywnych zespołów Podkarpacia od roku 2004. Laureat  nagród na przeglądzie Rockowa Noc w 2009, na festiwalu GoRock w Stalowej  Woli w 2007 r, czy w przeglądzie zespołów muzycznych Scena w Rzeszowie w  2007 r. Czterech facetów grających ciężkiego rocka i kobieta z  zadziornym wokalem to właśnie esencja MIENSA. Zespół ma w swoim dorobku dwie EP-ki: Mystyfikacja oraz Remistyfikacja. W planach –  nagranie kolejnej, z zupełnie nowym materiałem.

THARANTULA - zespół pierwszą próbę odbył w kwietniu 2010 roku w składzie Janusz Gajewski – perkusja, Wojciech Trześniowski – bass (obaj ex m.in. 1984, Wańka Wstańka) Sebastian Bełz – gitara i Krystian Mielnikiewicz – wokal. Roczne granie prób, ogrywanie materiału zaowocowało dołączeniem do składu drugiego gitarzysty Mateusza Trześniowskiego i nagranym w lipcu 2011 roku demo pt. „Sieć”. Po zagraniu kilku koncertów końcem 2012 przez zagraniczne wyjazdy Krystiana i Mateusza doszło do kolejnej zmiany składu i obecnie funkcję wokalisty i drugiego gitarzysty pełni Jaromir Bielski.

MR. TNT - powstał w lutym 2011. Po 6 miesiącach tworzenia materiału zespół zagrał swój debiutancki koncert na festiwalu rockowym w Cieszanowie (RockFestival Cieszanów), jeszcze jako BackFire. Nazwa uległa zmianie gdyż, jak stwierdziliśmy, wybuch i energia która z nas emanuje odzwierciedla ducha zespołu. Skład pięcioosobowy, ale w twórczości biorą udział również osoby nie związane na stałe z zespołem. Grupa łączy różne style muzyczne z tradycyjnym brzmieniem Hard-Rock’a. W repertuarze zespołu można usłyszeć ostre gitarowe partie, połączone z Rapem, Blues’em, a nawet elementy cięższych brzmień.